Herra, anna minun muistaa, että elämäni päättyy, että päivilleni on pantu määrä. Opeta minua ymmärtämään, kuinka katoavainen minä olen! Vain kourallisen päiviä sinä annoit minulle, elämäni on sinun silmissäsi kuin ohikiitävä hetki. Vain tuulenhenkäys ovat ihmiset, kaikki tyynni. Ihminen tulee ja menee, katoaa kuin varjo. Turhaan hän hyörii ja kokoaa omaisuutta, ei hän tiedä, kenen käsiin se joutuu. Ps. 39:5-7

Kourallinen päiviä

Montakohan vehnänjyvää ihmisen kouraan mahtuu? Mahtuisiko kolmisenkymmentä tuhatta? Psalmin kirjoittaja on varmaan arvioinut niin, sillä suunnilleen sen verran elinpäiviä on ihmisellä käytettävissään. Se ei ole kovin paljon. Pitkäkin ihmiselämä on oikeastaan naurettavan lyhyt. Saamme siitä uuden muistutuksen aina, kun menetämme kuolemalle jonkun rakkaan, läheisen ihmisen.

"Otan osaa"

Tarkoitan sitä ihan todella, vaikka sanani kaikuvat omissakin korvissani tyhjiltä. Otan osaa sen mukaan kuin voin ja kykenen. Kuitenkin: Sinä olet menettänyt rakkaasi, en minä. Sinulla on nyt surun aika, ei minulla. Minä en voi surra pois sinun suruasi. En voi poistaa sydämestäsi surun tuomaa kärsimystä. Yritän olla tukena. Yritän kulkea rinnallasi kappaleen matkaa. Voin kuunnella, antaa sinun purkaa suruasi, olla läsnä. Muuta en juuri voi. Lopulta vain sinä itse voit surra oman surusi.

Surutyö

Puhutaan surutyöstä. Työtä suru onkin. Ankaraa puurtamista. Sinun on kohdattava se kasvoista kasvoihin. Et pääse surua pakoon. Surusta ei ole mitään muuta tietä ulos, kuin surra se pois. Jos pakenet sitä, se seuraa sinua. Jos kiellät sen, se koteloituu rintaasi, painaa sinua ja saattaa puhjeta esiin vielä vuosikymmenten jälkeenkin.
Sure rohkeasti. Tiedä, että suru ei kestä ikuisesti. Ei edes loppuelämääsi. Mitä aktiivisemmin suret, kuta enemmän ajattelet ja käyt läpi kokemaasi menetystä, mitä enemmän puhut siitä, sen nopeammin pääset sen yli.

Sururyhmä

Surevien tueksi on seurakunnassa perustettu sururyhmiä. Uuden ryhmän alkamisesta tiedotetaan näillä sivuilla ja seurakuntatiedoissa Lähilehdessä ja Itä-Hämeessä. Ryhmä kokoontuu noin kahden viikon välein 6-7 kertaa. Tällä hetkellä ei Sysmässä ole sururyhmää menossa. Jos sellaiselle olisi mielestäsi juuri nyt tarvetta, ota meihin yhteyttä esim. palautesivun kautta. Jos halukkaita ryhmäläisiä ilmaantuu riittävästi, pyrimme mahdollisuuksien mukaan aloittamaan uuden ryhmän.

Hautajaisten järjestäminen

Nyt heti menetyksen jälkeen sinulla on paljon käytännön asioita selvitettävänä ja järjesteltävänä. Neuvoja saat kirkkoherranvirastosta ja hautaustoimistosta. Virastossa selviävät hautauslupa-asiat, katsotaan kalenterista sopiva hautajaispäivä, sovitaan pappi, sovitaan toimituskeskustelusta papin kanssa, ja varataan hautapaikka. Hautapaikkaa voi myös käydä suntion kanssa edeltäpäin katsomassa.
Hautaustoimistossa valitaan sopiva arkku sekä sovitaan lukuisista käytännön järjestelyistä.

Muistotilaisuus

Hautaan siunaamisen jälkeen vietetään yleensä muistotilaisuus. Sysmässä sopivia muistotilaisuuden viettopaikkoja ovat esim. Nuotta, ravintolat, kahvilat, pankkien tilat. Papin ja kanttorin aikataulut pyritään sovittamaan niin, että he ehtivät mukaan muistotilaisuuteen.

Tervetuloa kirkkoon

Hautajaisten jälkeisenä sunnuntain olet tervetullut kirkkoon kuulemaan, kun vainajasi "kiitostetaan", eli kuulutetaan pois nukkuneeksi seurakunnan keskuudesta. Olet muuten muutoinkin tervetullut kirkkoon! Kirkko on hyvä paikka surra - kuin on se myös hyvä paikka iloita Jumalan armosta Jeesuksessa ja iankaikkisen elämän toivosta.

Ylistä Herraa, minun sieluni, ja kaikki mitä minussa on, ylistä hänen pyhää nimeään. Ylistä Herraa, minun sieluni, älä unohda, mitä hyvää hän on sinulle tehnyt. Hän antaa anteeksi kaikki syntini ja parantaa kaikki sairauteni. Hän päästää minut kuoleman otteesta ja seppelöi minut armolla ja rakkaudella. Hän ravitsee minut aina hyvyydellään, ja minä elvyn nuoreksi, niin kuin kotka. Ps. 103:1-5

Olkoon Herra Jeesus kanssasi surussasi.