Jumalanpalvelus | Ehtoollinen | Kirkon historia
Seurakunnan yhteinen jumalanpalvelus sunnuntaisin klo 10.00 on tärkein joka viikkoinen kokoontuminen. Sinne ovat kaikki vauvasta vaariin ja murkusta mummoon tervetulleita.

Sinullekin on siellä paikka!Jumalanpalveluksessa Jumala palvelee meitä. Hän puhuu meille Raamatun sanassa, kuulee meidän rukouksemme ja kohtaa meidät ehtoollispöydässä. Näin meitä rakastava Jumala vahvistaa meidän uskoamme.

Jumalanpalvelus syntyy yhteistyönä ja synnyttää yhteyttä.

Suntio tulee kirkkoon paljon ennen muita ja valmistaa sen jumalanpalvelusta varten: hän mm.
  • soittaa kelloja tiettyinä aikoina,
  • pukee alttarin kunkin pyhän mukaisiin väreihin
  • varustaa sen oikealla määrällä kynttilöitä,
  • valmistelee ehtoollisvälineet,
  • laittaa virsien numerot tauluille.

Kanttori huolehtii jumalanpalveluksen musiikista. Hän miettii pyhän teemaan sopivat alku- loppu- ja välisoitot ja harjoituttaa kuoroja

Papit valmistelevat jumalanpalvelusta saarnan ja liturgian osalta. Haasteena on, että Jumalan Sana tavoittaisi myös tämän vuosituhannen ihmisen. Sinä voit auttaa saarnan valmistuksessa rukoilemalla papille viisautta ja rohkeutta julistaa Jumalan sanaa kokonaisuudessaan:

• lakia niin, että jokainen ymmärtäisi, mikä on oikein ja mitä Jumala meiltä odottaa;
  • evankeliumia Kristuksesta niin, että ymmärtäisimme, mitä Jumala meille Hänessä antaa.

Sinä itsekin voit osallistua jumalanpalvelukseen tekstinlukijana. Jos haluat näin palvella seurakuntaa, ota yhteyttä pappeihin: Jeremias Sankariin tai Petri Virkkuseen.

Jumalanpalveluksen aiheet vaihtuvat joka pyhä ja monissa on jokin erityinen painopiste. On jokasyksyinen sadonkorjuumessu, useampia perhekirkkoja vuodessa, konfirmaatiomessuja, unelmamessu jne. Kaikki jumalanpalvelukset on tarkoitettu jokaiselle seurakuntalaiselle: olet aina tervetullut olipa kyseessä messu tai sanajumalanpalvelus! Silloin tällöin pidetään jumalanpalvelus muualla kuin kirkossa: Nuotta-salissa tai jopa Olavinrannassa. Näistä asioista ilmoitetaan aina TOIMINTA-sivulla.

Jumalanpalvelus on Jumalan koko perheväen juhla!

Vapahtajamme kutsui äitejä lapsineen luokseen opetuslasten estelyistä huolimatta:

Sallikaa lasten tulla minun luokseni, älkää estäkö heitä. Heidän kaltaistensa on Jumalan valtakunta.

Totisesti: joka ei ota Jumalan valtakuntaa vastaan niin kuin lapsi, hän ei sinne pääse. (Mark 10: 14-15)

On aina ilahduttavaa nähdä perheitä kirkossa lapsineen. Jumalanpalveluksissa käyntiä on hyvä opetella jo pienestä pitäen: paikallaan istuminen, kuunteleminen ja yhdessä laulaminen eivät ole periytyviä ominaisuuksia. Tärkeintä on Pyhän äärellä oleminen. Siunaus ehtoollispöydässä on lasten evankeliumin elämistä todeksi!

Alle kouluikäisten lasten kanssa on hyvä tulla joko eteen istumaan, jolloin lapsella on seurattavaa ja katseltavaa tai sitten jäädä ihan taakse, jossa lapsi voi vähän kuljeskellakin käytävää pitkin. Alttarille asti ei ole suotavaa tulla ennen kuin siunattavaksi ehtoolliselle. Parvia kannattaa välttää, koska sieltä pienetkin äänet kuuluvat ja saattavat häiritä toisia kirkkovieraita. Lapsen viihtymiseksi voi kirkkoon ottaa mukaan eväitä tai jonkin lelun. Jumalanpalvelus kestää normaalisti noin tunnin ja vartin. Keskenkin saa lähteä pois, jos lapsi (tai vanhempi) väsyy. Jos lapsi alkaa itkeä eikä häntä saada rauhoittumaan, lienee parasta poistua. Pienistä kitinöistä ei pidä välittää.

Jos olet huonokuuloinen, etsiydy sellaiseen paikkaan kirkossamme, jossa kuuluvuus on parhaimmillaan. Jos Sinulla on ongelmia näkemisen suhteen, siirry riittävän lähelle virsitauluja ja valoisaan kohtaan, jossa virsikirjan teksti erottuu selkeästi. Jos et liikuntaesteisyyden vuoksi pääse ehtoollispöytään, välitä tieto asiasta lähellä istuvan kautta papeille: he tuovat ehtoollisen paikallesi. Jos et pysty polvistumaan ehtoollispöytään, voit ottaa ehtoollisen vastaan seisaaltaan. Meillä on myös gluteiinitonta ehtoollisleipää sitä tarvitsevalle ? riittää kun pyydät sitä leivän jakajalta.

Yhtä minä pyydän Herralta,
Yhtä ainoaa minä toivon:
Että saisin asua Herran temppelissä kaikki elämäni päivät!
Saisin katsella Herran ihanuutta hänen pyhäkössään
ja odottaa, että hän vastaa minulle. Ps. 27: 4

Kirkon alttari